Nyheder

 

Want to translate more pages? 

Install Google Toolbar »

Pressekontakt »

 

Lindevangsparken: Skybrud, leg og læring er på vej


Fotos fra maj 2015: Arbejdet skrider frem
Se fotos nederst.

 

Hvad og hvor

Et klimatilpasningsprojekt er på vej i Lindevangsparken, i byrummet Sløjfen sydøst for parken. Samt på vejene Wilkensvej, Malthe Bruuns Vej, C.T. Barfoeds Vej, Ved Lindevangen og på P.G. Ramms Allé.

 

Klimatilpasningen består af fire elementer (se fotos nederst):

1. Kildens udspring ved Finsensvej: rensning af regnvand, læringsmiljø for skolen.
2. Grøftekanten langs Ved Lindevangen: regnbed med frugttræer samt læringselementer som målepæle, hoppesten og vandpumper.
3. Scenen midt på plænen: overløb af regnvand, forsinkelse og nedsivning af regnvand samt mulighed for dans, teater, og musik med mere samt udendørs læringsrum for Lindevangsskolen.
4. Sløjfen mod Peter Bangs Vej: forsinkelse af regnvand til magasin og vandkunst, samt et nyt samlingspunkt for områdets beboere.

Hvornår
Start: Juli 2014.
Slut: Ult. oktober 2015.
 

Fakta

  • Lindevangsparken er fra 1932 og er Frederiksberg Kommunes ældste, og med sine 33.000 m² kommunens største park (Frederiksberg Have og Søndermarken tilhører staten og administreres af Slotte og Kulturejendomme). Lindevangsparken blev fredet i maj 1960.
  • VANDPLUS er et partnerskab mellem Lokale- og Anlægsfonden og Realdania i samarbejde med Naturstyrelsen. Tilsammen har de uddelt 11,8 millioner kroner til i alt fire projekter i hele Danmark. Projekterne skal vise, at det er muligt at gennemføre klimatilpasningsprojekter og samtidig skabe helt nye værdier for borgerne og byerne. Projekterne ligger på Frederiksberg, i Viborg, Gladsaxe og Solrød (læs mere på www.vandplus.dk

Se mere på kommunens hjemmeside »


Nysgerrige og videbegærlige børn og voksne kan se frem til et helt nyt læringsunivers i Lindevangsparken på Frederiksberg, når parken omdannes til at kunne aflaste lokalområdet for store regnmængder. Samtidig kan alle få glæde af et helt nyt og spændende byrum, hvor regnvand bliver til vandkunst.

De første spadestik
Borgmester Jørgen Glenthøj og miljøminister Kirsten Brosbøl tog torsdag den 19. juni 2014 de første spadestik til en modernisering af Lindevangsparken, så den fremover kan aflaste kloakkerne i lokalområdet for de øgede regnmængder.
-  Med det her projekt er vi ikke kun med til at sikre, at regnvandet kan komme væk, så vi reducerer risikoen for store oversvømmelser. Vi får også skabt en ny og spændende park og et nyt flot byrum for borgerne – ikke mindst for børn og unge i området, fortæller en tilfreds borgmester og formand for Frederiksberg Forsyning.

Skolerne, og især skolebørn fra den nærliggende Lindevangsskolen, vil få gavn af læringsuniverset i parken, hvor de kan følge regnvandets vej fra kildens udspring, via regnvandsbed langs hele parkens østlige side til forsinkelsesbassin midt på plænen, hvor der etableres en helt ny aktivitetsplads. Endelig vil en vandrende, i byrummet Sløjfen, vise vandets forskellige væremåder; brusende, hvirvlende, som vandfald og roligt strømmende.

 

  Miljøminister Kirsten Brosbøl er glad for at kunne indvie ét af i alt fire klimatilpasnings-projekter, der modtager støtte fra VANDPLUS, som består af et partnerskab mellem Naturstyrelsen, Realdania og Lokale og Anlægsfonden.
           
-  I Danmark skal vi investere milliarder af kroner i klimatilpasning i de kommende år for at kunne afhjælpe skybrudsproblemer. Derfor skal vi være smarte og investere i anlæg, som også bliver brugt, når der ikke er skybrud. Projektet her i Lindevangsparken bliver et godt eksempel på, hvordan man kan håndtere regnvandet, når det pludselig vælter ned, men samtidig kan have en skøn park i al den tid, hvor der ikke er noget vand, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
   Både Lokale og Anlægsfonden samt Realdania mener, at investeringen i projektet er godt givet ud, fordi det kan være med til at inspirere andre kommuner og forsyningsselskaber.
-  Lindevangsparken bliver et godt eksempel  på, hvordan man kan bruge klimatilpasning til at tilføje en traditionel bypark nye aktivitetsmuligheder med plads til bevægelse, leg og læring, siger Torben Frølich, direktør i Lokale og Anlægsfonden.

     
Han bakkes op af Hans Peter Svendler, direktør i Realdania:
-  Vi skal udnytte investeringerne i klimatilpasning til også at opgradere vores bymiljøer, skabe et aktivt byliv og øge livskvaliteten for alle. Det kan Lindevangsparken blive et godt eksempel på, og projektet rummer bestemt potentiale for at kunne inspirere både herhjemme og i udlandet.

Hvor meget og hvem
Projektet, der er budgetteret til ca. 25 mio.kr., er finansieret af Frederiksberg Kommune, VANDPLUS, Frederiksberg Kloak A/S, Frederiksberg Forsyning og Frederiksberg Boligfond. Rådgivere på projektet er NIRAS og Marianne Levinsen Landskab.

 

 

Regnvandet fra området omkring parken kommer til syne i plantebedet - "Kildens udspring". Vandet løber videre til grøften.

 

Grøften med trædesten, æbletræer, solbærbuske og græsser. Grøften forsinker og nedsiver regnvandet.

 

Når grøften er fuld, fx under et skybrud, løber vandet videre til fordybningen i græsplænen midt i parken. Bunden er en scene til rulleskøjteløb m.m.

 

Regnvandet forsinkes i et underjordisk bassin, som ses herover. Under et skybrud forsinkes vandet også i et bassin over jorden - omkranset af en spiralformet siddemur - "Sløjfen". Byrummet opgraderes med vandkunst og træer.

 

Lindevangsparken i forårsfarver.

 

Grøften løber i hele parkens længde - langs vejen Ved Lindevangen.
 

 

Publiceret : 07-05-2015
 
 

Hvad synes du om denne side?