Skip til indhold
search
arrow_drop_down_circle

OBS! pr. 10.3 kl. 20.09 er kogeanbefalingen ophævet på Frederiksberg og nedenstående FAQ er ikke længere relevant


Kogeanbefaling og når kogeanbefalingen ophæves - FAQ

Her finder du en oversigt med svar på typisk stillede spørgsmål i forbindelse med den vandforurening, der er meldt ud lørdag den 27.2 2021 og den kogeanbefaling, der er varslet i forlængelse af den. Du kan også finde svar på, hvad du gør umiddelbart efter at kogeanbefalingen er ophævet.

Til jer, hvor kogeanbefalingen er ophævet!

Du kan nu igen drikke det kolde vand fra hanen. Vi anbefaler, at du første gang du bruger hanen lader vandet løbe i 5 minutter, så det er friskt. 

Det varme vand fra varmtvandsbeholderen kan du også bruge som før, da det forbrug, der har været i kogeanbefalingsperioden er nok til at en evt. forurening er skyldet væk. Man bør dog aldrig drikke det varme vand fra hanen.

 

Når der er kogeanbefaling!
 

Hvorfor skal vi koge vandet på Frederiksberg?

I forbindelse med et arbejde på Amicisvej blev der taget nogle vandprøver som viste en forurening med coliforme bakterier. I samråd med Miljømyndigheden på Frederiksberg Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed blev det besluttet at udstede en kogeanbefaling lørdag den 27. februar.

Hvad er det for nogle bakterier der er i vandet?

Vi har fundet såkaldte coliforme bakterier i vandet på Frederiksberg. Der er ikke tale om E. coli bakterier, som stammer fra menneskers, fugles og pattedyrs afføring. Coliforme bakterier er en stor og forskelligartet bakteriegruppe, som både kan stamme fra overfladevand, plantedele under forrådnelse og jord – nogle gange også kaldet ”jordbakterier”.

Den 5. marts har vi modtaget udspecificering fra Statens Serum Institut:
I de to hotspots, der er fundet, optræder de samme bakterier. Der er fundet to arter coliforme bakterier:

 • Lelliottia amnigena
 • Raoultella ornithinolytica

SSI bekræfter at begge arter er bakterier, der forekommer i forbindelse med jord og overfladevand. Begge vokser i koldt miljø og er således ikke sygdomsfremkaldende, og de indikerer ikke i sig selv fæcal forurening.

 

Hvad er en kogeanbefaling?

En kogeanbefaling bliver udstedt af kommunen i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed. Anbefalingen udstedes efter en faglig vurdering, ofte på baggrund af vandprøver, der ikke overholder de normale grænseværdier for bakterier i vandet. 

Hvad betyder kogeanbefalingen for mig?

 • Du skal koge dit drikkevand

Du skal opvarme det til 100 grader (”spilkoge”) i 2 minutter. Ved brug af elkedel gives en portion vand 2 opkog med 2-5 minutters mellemrum.

 • Kaffe- og temaskiner 

Vandet i kaffe- og temaskiner kan anvendes, hvis vandet i disse maskiner opvarmes til min. 80 °C - men vær opmærksom på, om dette er tilfældet. 

En Cooker (kogende vandhane kan bruges)

 • Madlavning - du kan bruge vandet, når du skal koge fødevarer, men du skal skylle fødevarer, der skal spises rå, med kogt vand

Du kan bruge vand fra hanen til at koge kartofler, spaghetti o. lign

Du må ikke ikke anvende vand fra hanen til at skylle grøntsager, som skal spises rå. I stedet kan skylningen foretages med kogt afkølet vand.

Inden du skal lave mad, så vask hænderne i kogt, afkølet vand. 

 • Bruse- og karbad er ok

Du kan godt tage bruse- og karbad, men vær opmærksom på at dine små børn ikke drikker vandet. Man bør aldrig drikke af det varme vand fra hanen. 

Bortset fra, når du skal lave mad, hvor anbfalingen er at vaske hænder i kogt vand, så kan du vaske hænder i vand fra hanen.

 • Børst tænder med kogt vand

Du skal ikke bruge vand fra hanen, men kogt afkølet vand.

Proteser o. lign. kan ofte renses ved at blive lagt i kogt afkølet vand.

 • Opvask - er ok på et opvaskeprogram med 60 graders slutskyl - eller opvask i kogt vand

Forurenet drikkevand er ikke egnet til opvask i hånden, idet der kan ske smitte via hænderne eller via genstande (indirekte kontaktsmitte).

Opvaskemaskiner, der ved slutskyl opnår en temperatur af vandet på mindst 60 grader, kan bruges. 

 • Tøjvask er ok

Du kan fortsat udføre tøjvask på alle vaskeprogrammer i din vaskemaskine såvel som vaske i hånden uden problemer.

 • Rengøring er ok

Du kan fortsat bruge vand fra hanen til rengøring, gulvvask osv., men ikke til rengøring af fødevarer, der skal spises rå.

In english

An analysis has shown that the water is polluted by coliformed bacteria. It is therefore recommended that all water used for drinking purpose is boiled before use. The water must be heated to 100 °C (boiling furiously) for at least one minute. Boil the water twice, if you have an electric kettle.

Drinking water: Use only boiled water

 • Coffee machines: Coffee machines may only be used if the obtainable water temperature is heated to 80°C - You can use a cooker
 • Cooking: Polluted water may be used for cooking potatoes, spaghetti etc.
 • Washing vegetables: Polluted water may not be used for washing vegetables eaten raw. These must be washed in boiled water.
 • Personal hygiene: You can shower or bathe in the water but beware that children do not drink the water. Wash hands in boiled water before cooking.
 • Brushing teeth: Do not use polluted water. Boiled water may be used. Dentures etc. can often be cleaned by submerging in boiled water.
 • Dish washing: Do not hand wash dishes in polluted water.
 • Washing clothes: Clothes may be washed in polluted water.
 • Watering: Vegetables eaten raw may not be watered with polluted water.
 • Cleaning: Polluted water may be used with cleaning materials to wash floors etc. but is not suited for cleaning kitchen tables, cupboards etc. unless the water has been boiled. Wash the cloth thoroughly after use.

The risk of becoming ill from drinking polluted water is small. But boil the water from now on before you drink it.

Hvor længe varer kogeanbefalingen?

Kogeanbefalingen varer, indtil nye prøver viser, at forureningen er ophørt, og det er svært at svare helt præcis på, hvornår det bliver. Vi får prøvesvar fra laboratoriet løbende, men nogle svar tager tid, da de skal dyrkes, og det kan ikke forceres. I takt med, at vi får prøvesvarene ophæver vi kogeanbefalingen i de områder af Frederiksberg, som ikke er berørt. Hold øje med siden www.frb-forsyning.dk og https://www.facebook.com/frbforsyning for den nyeste meldning. Hvis der ikke er nyt fra Frederiksberg Forsyning, så arbejdes der for at finde en løsning, og du skal fortsat overholde kogeanbefalingen.

Hvordan kan dette ske?

Det kan vi stadig ikke sige med sikkerhed, før vi har undersøgt nærmere. Vi kan konstatere, at vi ikke i vores almindelige drift har indikationer på, at der skulle være en forurening, hverken på vandværk eller andre anlæg. 

Hvorfor ventede I til lørdag med at udsende advarslen?

Det var først lørdag eftermiddag/aften, at vi fik de prøveresultater som viste, at der ikke kun var et problem i en enkelt, aflukket vandledning, men et problem for hele Frederiksberg. Derefter igangsatte vi beredskabsplanen med det samme i dialog med Miljømyndigheden og Styrelsen for Patientsikkerhed.

Hvorfor har jeg ikke fået en SMS?

Vi har sendt mere end 45.000 SMS'er ud til kunder, som er registreret som bosiddende på Frederiksberg, og som ikke har hemmeligt nummer. Også de kunder, som er tilmeldt Frederiksberg Forsynings SMS-service har fået SMS. Hvis du mener, du burde have fået en SMS, kan du sende dit nummer til service@frb-forsyning.dk, så følger vi op med operatøren.

Hvorfor bruger I ikke e-boks til information?

Vi har kun adgang til de få kunder, der aktivt har valgt os til i e-boks - derfor benyttes denne kanal ikke.

Kan der være en Forurening med COVID-19?

Coronavirus smitter ikke gennem vand, men gennem tæt kontakt med personer – dråbesmitte via host og nys og kontaktsmitte via sekret fra den syges luftveje afsat på hænder og overflader, som den raske person via hænderne transporterer op til sine øjne, næse eller mund.
De normale hygiejniske foranstaltninger, som iagttages for at beskytte det danske drikkevandssystem ved for eksempel arbejde på vandværk og ledningsnet, vurderes også at beskytte forbrugerne mod smitte med coronavirus. Dette vurderes at gælde for både åbne og lukkede systemer til vandbehandling.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver dårlig?

Man skal kontakte telefon 1813 og følge deres råd.

Har det ledningsarbejde, jeg lige har set ude i byen, noget med vandforureningen at gøre?

Lige nu er opsporingsarbejdet vores førsteprioritet. For at skabe de bedste forudsætninger for at undersøge vandledningsnettet har vi stoppet og udsat en række af vores arbejder rundt om i byen. Der er dog undtagelser, så I kan godt opleve, at vi er i gang med et renoveringsprojekt - eller et akut arbejde - der ikke har med den aktuelle vandforurening at gøre. Tjek evt. på www.frb-forsyning.dk/vigraver, hvor vi er i gang.

Hvad synes du om denne side?