search
arrow_drop_down_circle

Blødt vand på Frederiksberg?

Status

Vandet på Frederiksberg har en hårdhedsgrad på 22-30 (odH), dvs. det er hårdt vand.

Vi har i 2016 undersøgt de tekniske muligheder for at blødgøre vandet på Frederiksberg. Undersøgelsen er fremlag for Frederiksberg Forsynings bestyrelse primo 2017.

Bestyrelsen vil på et senere bestyrelsesmøde beslutte, om vi skal blødgøre vandet fra Frederiksberg Vandværk, dvs. fjerne calcium fra vandet.

Hvis bestyrelsen beslutter, at vi skal blødgøre vandet og gå i gang nu, vil der gå 2-3 år, før vi kan levere blødt vand til kunderne.

I 2017 spørger vi også kunderne, om vi skal investere i blødgøring af vandet. I første omgang er blødgøring en omkostning, men i det lange løb giver det en række fordele - se herunder.

Du kan følge projektet her på siden.

HOFOR leverer vand til København og omegn samt til dele af Frederiksberg - og har taget beslutning om at indføre blødt vand. HOFOR forventer, at alle deres forsyningskommuner har blødt vand i 2024.

Fordele ved blødgøring af vand

Det koster ca. 1,80 kr./m3 at blødgøre vandet, men samfundsøkonomisk opnås en besparelse på 4,40 kr./m3 vand, når de 1,80 kr. er trukket fra - viser beregninger for København.

Der er mange fordele:

 • En familie på fire vil typisk kunne spare ca. 500 kr. årligt. Det sker gennem et lavere el-forbrug, færre udgifter til rengøringsmidler, sæbe, shampoo og afkalkningsmidler - samt længere levetid (50 %) på elkedel, kaffemaskine, vaskemaskine og opvaskemaskine.
   
 • Du får blødere tøj efter vask uden tørretumbling og skyllemiddel.
   
 • Installationer og varmtvandsanlæg bliver mere effektive og får længere levetid.
   
 • Du bruger mindre tid på at fjerne kalk fra toiletter og bad.
   
 • Nogle mennesker oplever, at blødt vand er blidere ved hud og hår, fordi der er mindre kalk i vandet.
   
 • Vandkvaliteten og smagen ændrer sig ikke
   
 • Et mindre energi-forbrug betyder også et mindre CO2-udslip.
   
 • På renseanlægget skal der fjernes mindre fosfor fra spildevandet. Fosfor stammer fra rengøringsmidler og sæbe.

 (Kilde: HOFOR)

Vil I have eget blødgøringsanlæg?

Da vi ikke med sikkerhed kan sige om og hvornår Frederiksberg får blødt vand, overvejer I måske at investere i eget lokalt blødgøringsanlæg.

Der er ikke krav om tilladelse, godkendelse eller tilsyn fra Frederiksberg Forsyning, men der er dog krav om, at I etablerer tilbagestrømssikring, hvis I bruger et blødgøringsanlæg med ionbytning eller andre metoder, der tilsætter kemikalier i vandbanen.

Angående eventuelle andre krav og tilladelser skal du henvende dig til Frederiksberg Kommunes byggesagskontor.


Et kik gennem et meget tilkalket vandrør.

Find os her

facebook twitter inster