Skip til indhold
arrow_drop_down_circle

Blødere vand på Frederiksberg siden mandag 7. november 2022

Siden mandag den 7. november 2022 har alle på Frederiksberg modtaget blødgjort drikkevand i hanerne. Dermed opfylder vi et af de hyppigste ønsker fra Frederiksbergs borgere, nemlig mindre bøvl med kalk i vandet. 


Helt blødt eller halvblødt? 
Drikkevandet på Frederiksberg bliver blødgjort på det nye vandværk. Det går fra at være hårdt til middelhårdt – eller fra at have en hårdhed på 30 dH til at have en hårdhed på 8-12 dH. dH er en måleenhed (Deutsche Härte). 
Der ligger et meget grundigt arbejde forud for beslutningen om at blødgøre til 8-12 dH. Bliver vandet under 8 dH, som er lig med blødt vand, øges risikoen for korrosion på vandrør og -installationer, dvs. at rørene bliver utætte, hvis der overhovedet ikke dannes kalkbelægninger. Risikoen for korrosion ved middelhårdt vand skulle være minimal. Se video



Hvordan ændrer hverdagen sig?
Du skal bruge mindre doser sæbe, shampoo og rengøringsmidler – brug ca. halvdelen af, hvad du plejer. Du kan se frem til at bruge mindre tid på rengøring, fx på at fjerne kalk fra elkedel, toilet m.m. Du vil måske opleve, at vandet smager - eller føles - anderledes. Du vil sikkert opleve, at tøjet er blødere efter vask og at dit hår føles blødere efter hårvask. Se video



Hvordan er blødgjort vand bedre for miljøet?
Det blødgjorte vand betyder, at vi kan reducere doseringen af rengøringsmidler, vaskemiddel, sæbe og blødgøringsprodukter. Det letter igen renseprocessen på vores renseanlæg, og det er energibesparende. Og fordi vores husholdningsmaskiner ikke i nær så høj grad vil kalke til, bliver deres energiforbrug mindsket. Sparet energi er lig med mindre CO2-udledning. Se video



Hvordan kan blødgjort vand betale sig økonomisk? (tekst redigeret pr. 26.10 23)
Fra 2024 bliver drikkevandet dyrere, for der er omkostninger forbundet med at blødgøre, men som forbruger kan man opnå besparelser i husholdningen.  
Vandprisen stiger med ca. 3,40 kr. pr. m3 fra januar 2024 pga. blødgøring. Det skyldes især udgiften til det nye, topmoderne vandværk med blødgøringsanlæg.
En gennemsnitsfamilie typisk kunne spare ca. 500 kr. årligt ved bl.a. et lavere elforbrug, færre udgifter til rengøringsmidler, sæbe, shampoo og afkalkningsmidler – samt op til 50 % længere levetid på elkedel, kaffemaskine, vaskemaskine og opvaskemaskine.
Der er desuden en gevinst for samfundet, når vi bruger mindre rengøringsmiddel og sæbe, for det letter renseprocessen, og det forventes at give en god energibesparelse.



Ændrer smagen sig?
Det blødgjorte drikkevand kan give en anden smagsoplevelse. De fleste vil formentlig ikke kunne smage forskel, mens andre vil kunne smage, at sammensætningen af komponenter i vandet er anderledes. Det er en almindelig opfattelse, at blødgjort vand er bedre til at brygge kaffe og te på. Blødgjort vand frigør nemlig lettere kaffens og teens aromastoffer – og man slipper for kalkflagerne. Se video



Hvad er godt drikkevand?
Vand er ikke bare vand, det indeholder en lang række salte og mineraler, der er gode og vigtige for os, og som er med til at give vandet smag og karakter. Vandet på Frederiksberg kommer fra Carlsberg-forkastningen, en kæmpe kalklomme i undergrunden, og derfor indeholder det meget kalk. På vandværket fjerner vi uønskede stoffer fra vandet og nu også store mængder af den kalk, som irriterer os og koster miljøet dyrt i form af bl.a. afkalkningsmidler. Tilbage er stadig det sunde, rene og billige drikkevand.



Er det slut med kalkbelægninger?
Da kalken ikke fjernes helt fra det blødgjorte vand, slipper vi ikke for at skulle afkalke fliser, afløb, elkedler osv.  Men vi kan se frem til at skulle gøre det sjældnere.



Er der ulemper ved blødgjort vand?
Nogle fagfolk gør opmærksom på, at man i blødgøringsprocessen fjerner fluorid, altså fluor som er med til at styrke tænderne mod caries-angreb. En tilbagemelding fra Brøndbys tandplejere lyder dog på, at antallet af huller i tænderne ikke er steget i de 2,5 år, de har haft blødgjort vand i kommunen. 
Der er også nogle, der forholder sig kritisk til at fjerne kalk fra vandet, fordi vi mennesker har behov for kalk. For det første fjerner vi ikke alt kalken og for det andet, så er der i den almindelige danske kost rig adgang til at indtage kalk, fx gennem mejeriprodukter som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost, såvel som fra broccoli og grønkål.

Se vejledning om blødgøring af vand fra Miljøstyrelsen
- i bilag 2 adresseres de sundhedsmæssige aspekter ift.caries. Der står bl.a.:
"Den samlede sundhedsmæssige effekt af blødgøring anses af Styrelsen for Patientsikkerhed som værende begrænset for den generelle befolkning. Blødgøring af vand reducerer vandets calciumindhold, og i nogle tilfælde fluoridindholdet. Når indholdet af fluor og calcium i drikkevand reduceres, øges risikoen for udvikling af huller i tænderne (caries). Der er imidlertid flere andre faktorer, som har stor betydning for tandsundheden, såsom socioøkonomiske forhold, tandbørstning, anvendelse af fluoridholdigt tandpasta, kost mv. For at forebygge caries anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed generelt, at alle borgere i Danmark opretholder en høj tandhygiejne, bruger fluortandpasta efter tandlægens anbefaling og går til regelmæssige tandlægekontroller. Disse anbefalinger gælder uanset det lokale drikkevands indhold af fluorid og calcium."



Hvordan blødgøres vandet?
I det nye vandværk har vi et blødgøringsanlæg. Her fældes kalken på sand ved hjælp af lud (NaOH). Det vil sige, kalken krystalliserer sig om sandkornet, så der dannes små kalkpellets, der falder til bunds og bliver fjernet. I denne proces hæves pH-værdien. Det bløde vand tilsættes derfor CO2, så pH-værdien bliver neutral igen. Metoden kaldes pellet-metoden. Der er en lang tradition for at bruge lud i fødevareproduktionen, fx bruger man det til at fjerne bitterhed hos friske oliven, og det indgår i næsten alt industribagt brød, bl.a. for at give en sprød skorpe. Desuden indgår det i egns-specialiteter såsom norsk lutfisk. Se video



Hvad sker der med den kalk, der fjernes fra vandet?
I det nye vandværk har vi et blødgøringsanlæg. Her fældes kalken på sand ved hjælp af lud, der hæver pH-værdien. Det vil sige, kalken krystalliserer sig om sandkornet, så der dannes små kalkpellets, der falder til bunds og bliver fjernet. Rent faktisk bliver der produceret 4,5 tons kalkpellets om dagen. Vi arbejder på at finde aftagere af vores kalkpellets. På grund af det høje indhold af kalk kan de nemlig anvendes til en række formål, hvor vi i dag i forvejen anvender kalk, bl.a. til kalkning af have- og landbrugsjord (jordforbedring), spartelmasse, tæpper, beton, hønsefoder og neutralisering af syre i fx spildevand. Det er et eksempel på bæredygtig genanvendelse.

Sådan virker vandværket


Klik på billedet nedenfor for at se illustrationen af det nye vandværk som pdf.

Om vandværket
• Som noget helt unikt indgår et varmepumpeanlæg i vandværket. Varmepumperne skal trække energi ud af drikkevandet og sende varmen videre ind i fjernvarmesystemet. På den måde udnyttes en lokal energikilde, og vi minimerer fjernvarmeforsyningens afhængighed af bl.a. biomasse.

• Desuden bliver der tilføjet supplerende moderne teknologi, som styrker processen med at rense vandet. Og der bliver tilføjet en såkaldt trykstødssikring, som er med til at holde et stabilt vandtryk, hvilket igen er med til at minimere risikoen for brud på rørene.

Se pdf med illustration af blødgøringsprocessen ved at klikke på billedet nedenfor.

Se pressemeddelelsen

Folder om blødgjort vand - også på engelsk

Anbefaling: Sluk for det lokale blødgøringsanlæg
Det anbefales at slukke for lokale blødgøringsanlæg baseret på ionbytning, hvis vandet skal bruges til at drikke eller til madlavning. Hvis anlægget ikke slukkes, kommer indholdet af salt (natrium) til at overskride grænseværdien.

Go to 'Softer water' - English version of this page

Se seneste drikkevandsanalyse

Indstil til blødere vand
Din opvaskemaskine: 
Indstil maskinens blødgøringsanlæg (hvis den har et) til middelhårdt vand 8-12 dH -gøres typisk under indstillinger. Bruger du multitabs, burde det ikke længere være nødvendigt at tilføre salt og afspændingsmiddel til maskinen, da det meste kalk allerede er fjernet fra vandet.
Din vaskemaskine: Mange nye vaskemaskiner har automatisk dosering, så du ikke behøver at tænke over, hvor meget vaskemiddel du skal bruge, når du har indstillet maskinen til middelhårdt vand. Har du ikke automatisk dosering, skal du dosere vaskemiddel efter 8-12 dH (middelhårdt vand). Skyllemiddel burde ikke længere være nødvendigt for et blødt resultat.
 

Se video: timelapse af vandværksbyggeriet

Se video - blødgøringskolonner på plads

Fakta om Frederiksbergs vand

Virtuelt besøg i det nye vandværk

Til Erhverv: Brug for kalkpellets?

GEUS' Danmarkskort over vandets hårdhed 

Find os her

facebook twitter inster