Nyheder
Danmarks største skybrudstunnel tættere på første spadestik
Projektet for Svanemøllen Skybrudstunnel har i dag udsendt denne pressemeddelelse. Frederiksberg Forsyning er bygherre sammen med HOFOR og Novafos - dog kun i en mindre rolle, da tunnelen får størst betydning for København, Gladsaxe og Gentofte. På Frederiksberg komme tunnelen til at afhjælpe området omkring Bispeengbuen under skybrud. Ingen af byggepladserne kommer til at ligge på Frederiksberg:
Et kæmpe skridt i kampen mod fremtidens vildere vejr og oversvømmelser i hovedstadsområdet er nu inden for rækkevidde. Svanemøllen Skybrudstunnel, der er 10 kilometer og skal løbe under jorden i Gladsaxe, Gentofte og København, står overfor den sidste offentlige høring. Det store byggeprojekt forventes at gå i gang ved udgangen af 2025.
Oversvømmede veje, vand i kældre og en infrastruktur, der er sat ud af drift, er bare nogle af konsekvenserne ved de store skybrud, som både hovedstadsområdet og store dele af landet har været ramt af - senest i 2024. Det historiske skybrud en julidag i 2011, hvor store dele af hovedstaden bogstaveligt talt stod under vand, står sikkert mejslet i mange københavneres hukommelse. Svanemøllen Skybrudstunnel vil gøre en betydelig forskel i kampen mod vandmasserne.
Bag det storstilede tunnelprojekt står tre af hovedstadens forsyningsselskaber – HOFOR, Novafos og Frederiksberg Forsyning - i et stærkt samarbejde, der skal beskytte hovedstaden mod fremtidens ekstreme regnmængder.
Skybrudstunnel skal holde på vandmasserne
Svanemøllen Skybrudstunnel udspringer af – og er forankret i - Københavns Kommunes og Frederiksbergs Kommunes skybrudskonkretiseringsplaner fra 2013 samt spildevandplanerne i Gentofte og Gladsaxe Kommune. Projektet har således været længe undervejs grundet planlægning og myndighedsbehandling, når høringen begynder den 4. august. Så det er en stor milepæl, at projektet nu er nået til høringsfasen.
”Svanemøllen Skybrudstunnel vil gøre en betydelig forskel for de mange borgere og virksomheder, der rammes af oversvømmelser og for dem, som ikke kan komme frem på vejene, når der er skybrud. Vi og vores to samarbejdspartnere ser frem til at møde omverdenen og fortælle om de mange fordele sådan en tunnel kan gøre i lokalområdet for borgerne”, siger Helle Kay, der er projektchef i HOFOR med ansvar for Svanemøllen Skybrudstunnel.
Svanemøllen Skybrudstunnel bliver en 10 km lang underjordisk tunnel, der kan rumme op til 100.000 kubikmeter regn- og spildevand – svarende til 15 gange Rundetårn. Tunnelen fungerer som en slags motorvej under byen, der opsamler og opbevarer regnvand under skybrud, så det kan renses, før det ledes ud i Øresund, Utterslev Mose og nærliggende vandløb.
Tunnel får også betydning for vandmiljøet
Udover at tunnelen vil være med til at reducere vand i gaderne og sørge for at holde centrale knudepunkter i infrastrukturen farbar, så vil tunnelen også gøre en afgørende forskel på det omgivende vandmiljø.
”I og med, at Svanemøllen Skybrudstunnel kan rumme store mængder vand, som i passende tempo ledes til rensningsanlægget, så vil den også gavne vandmiljøet. Tunnelen vil reducere overløb med regn- og spildevand til Utterslev Mose og nærliggende vandløb med 97 procent i projektområdet og med 87 procent til Øresund også i projektområdet. Det er en markant forbedring af vandmiljøet. Så Svanemøllen Skybrudstunnel løser to ting på én gang – den forebygger voldsomme oversvømmelser og forbedrer vandmiljøet” forklarer Helle Kay.
Svanemøllen Skybrudstunnel vil forventeligt blive sat i drift i 2033.
Fakta
- Tunnelen anlægges med en gren fra Lygten over Ryparken til Svanemøllen Kaserne og en anden tunnelgren fra Nordkanalen via Dyssegårdsparken og Søholmlund til Svanemøllen Kaserne og derfra videre ud til en pumpestation på spidsen af Nordhavn i Fiskerihavnen. I Fiskerihavnen vil også blive anlagt et nyt overløb.
- Tunnelrørene bliver i diameter fra 1,8 meter og op til knapt 5 meter.
- Hvert år vil der blive pumpet ca. 500.000 m3 vand til renseanlæg frem for at løbe ud i vandløb, moser og Øresund.
Gladsaxe Kommune
- Overløb til Utterslev Mose med regnvand blandet med spildevand formindskes med 80.900 (fra 83.200 m3 til omkring 2.300 m3) om året.
- Fire overløb til Utterslev Mose lukkes.
Gentofte Kommune
- Med Svanemøllen Skybrudstunnel reduceres overløb til Gentofterenden og Søborghusrenden med 13.500 kubikmeter om året.
- En særlig forgrening er blevet tilføjet tunnelen for at opsamle regnvand fra området ved Rygårds Allé, Lundeskovsvej og Studiebyen, så oversvømmelser vil mindskes i dette område.
- Færre oversvømmelser ved bl.a. Dyssegårdsparken og Studiebyen.
Københavns Kommune
- Overløb til Øresund med regnvand blandet med spildevand reduceres med omkring 438.200 m3 (fra 505.500 til 67.300) om året
- Færre oversvømmelser ved Lyngbyvejen og Lersøpark Allé.
- Der vil statistisk set ske overløb 1 gang hvert andet år ved det nye overløb i Fiskerihavnen.
Frederiksberg Kommune
- Færre oversvømmelser i området omkring Bispeengbuen.
Kort over tunnelen og skaktenes placering
Publiceret: 10-07-2025