search
arrow_drop_down_circle

NyhederGas - den hemmelige ingrediens i at nedbryde fordomme

Bor speltmødrene kun på Østerbro? Har alle på Amager lændetattoo? Og er Frederiksberg udelukkende beboet af ældre damer med blåt hår?
 
Der er mange fordomme på kryds og tværs af bydelene i vores hovedstad. I over 160 år har bygassen samlet byens borgere over madlavning og måltider, hvor fordomme har det med at smuldre. I et nyt eksperiment har HOFOR og Frederiksberg Forsyning derfor sat sig for at undersøge og udfordre byens fordomme over et måltid mad - lavet på gas selvfølgelig.
 
Selvom gassen er den samme i hele vores hovedstad, er der stor forskel på de mennesker, der bruger den til at lave lækker mad på fx Frederiksberg, Amager og Nørrebro. Eller er der?
 
De to forsyningsselskaber, HOFOR og Frederiksberg Forsyning, har lavet en undersøgelse af, hvad borgere fra forskellige bydele tror om andre bydele i hovedstaden. Og det viser sig, at der er rigtig mange fordomme på kryds og tværs af bydelene. Du kender sikkert et par af dem.
 
Gæt en bydel
"Med bygassen har vi i mere end 160 år samlet byens borgere over madlavning og måltider. Derfor besluttede vi at sætte de gængse fordomme om bydelene på en prøve med et lille eksperiment: Hvad sker der, når man samler borgere fra forskellige bydele - med indbyrdes fordomme - omkring et godt måltid mad," fortæller gaschef i HOFOR Morten Stanley.
 
Vi bad en kok om at lave en middag for seks gæster fra forskellige bydele. På baggrund af, hvad gæsterne spiste og snakken omkring bordet skulle kokken gætte, hvilke bydele gæsterne boede i. 
 
Det var ikke så nemt, som han først troede, at gætte hvor gæsterne kom fra for kokken Rasmus Kardyb, der er køkkenchef på Restaurant Sletten i Humlebæk:
 
"Det passer mig egentligt ret godt, at det ikke lykkedes mig at putte folk ned i præcis de kasser, som jeg havde tænkt på forhånd. Jeg fik gjort nogle af mine fordomme til skamme. Det er virkeligt det et måltid kan - lige gyldigt hvor vi kommer fra og hvilke fordomme vi går rundt og har om hinanden, så kan man sætte sig ned, og så er vi i øjenhøjde alle sammen."
 
Vi tager gas på byens fordomme
I løbet af middagen bliver der talt rigtigt meget om bydele, luftet fordomme og gættet løs- alt sammen i en hyggelig atmosfære. Der bliver nogle gange gættet rigtigt, men mest forkert.
 
"Det skyldes nok, at fordomme heldigvis har det med at smuldre, når mennesker mødes over et måltid mad og en god snak. En af filmens middagsgæster konkluderer, at man ikke kan bruge fordomme til noget. Og det er præcis vores budskab. Vores pointe er, at bygas spiller en rolle - den er med til at få folk til at lære hinanden bedre at kende og nedbryde en fordom eller to," fortæller Søren Berg Lorenzen, planchef i Frederiksberg Forsyning.
 
Resultatet af eksperimentet er blevet en sjov og tankevækkende film; 'Byens Blus - Fordomme på prøve' og et underholdende univers, hvor folk får mulighed for selv at gætte med på hvilke udsagn, der passer til hvilke bydele.
 
Se filmen, se hvor mange kokken kunne placere i den rette bydel, og om du kan gætte, hvilke bydele der bliver talt om i testen på www.byensblus.dk

 


Fakta om eksperimentet

De to forsyningsselskaber, HOFOR og Frederiksberg Forsyning, lavede en undersøgelse, hvor mennesker i forskellige bydele i hovedstaden fortalte, hvordan de ser på deres egen bydel, på andre bydele, og hvad de vidste om bygassen. Det viste sig, at der er rigtig mange fordomme på kryds og tværs af bydelene.
 
De fordomme ville vi gerne sætte på en prøve med et lille eksperiment. En kok skulle lave mad til seks mennesker fra forskellige bydele og gætte, hvor de boede. Eksperimentet viste, at et godt måltid mad og en god snak kan være med til at nedbryde fordomme.
 
Se filmen og gæt med på fordommene på www.byensblus.dk
 

Disse fordomme belv luftet om bydelene

 
Om Østerbro:
Ifølge nogle af middagsgæsterne er det på Østerbro, at speltmødrene bor. De fungerer tilmed som PR-agenter for deres børn og laver masser af legeaftaler. Nogle vil endda kalde bydelen for en ghetto, fordi den er så homogen. "Østerbro er lidt kedelig, når man går rundt på gaden om aftenen, men inde bag dørene kan der jo være hyggeligt nok", siger en af deltagerne.
 
Se flere fordomme om Østerbro 10.15 minutter inde i filmen på www.byensblus.dk 
 
Om Indre By:
"Bor der overhoved nogen i Indre By mere?" spørger en af deltagerne, og flere af middagsgæsterne kalder det alles by. En bydel, der mest er erhverv og penge, hvor ingen rigtigt bor, men hvor bymidten er fyldt med folk fra provinsen, der skal i byen eller turister på hoteller eller hostels. "Indre By er meget erhverv og penge, penge, penge," lyder et af citaterne fra middagsgæsterne.
 
Se flere fordomme om Indre By 8.41 minutter inde i filmen på www.byensblus.dk 
 
Om Amager:
En fordom om Amager er, at kvinderne har lændetatoveringer og elsker traditionel mad. "På Amager spiser de stegt flæsk med masser af sovs ad libitum," siger en gæst. "Amager - det er brune værtshuse og typer i joggingbukser, der ryger en lille en," siger en anden.
 
Se flere fordomme om Amager 7.57 minutter inde i filmen på www.byensblus.dk 
 
Om Frederiksberg:
"Det er her de ældre damer med det blå hår bor", sagde en af middagsgæsterne. "Det er mondæne villaer og høje vinglas. Et sted hvor man har tid til det hele og gerne vil have det lidt ordentligt", sagde en anden. "Det er tilbagelænet med god cognac og god kaffe. Frederiksberg er overskudsramt", sagde en tredje.
 
Se flere fordomme om Frederiksberg 00.27 minutter inde i filmen på www.byensblus.dk 
 
Om Vesterbro:
Ifølge en af middagsgæsterne er det "de samme, som bor på Østerbro, men de gider bare ikke stå ved, at de tager livet seriøst". "Det er lidt Berlin-agtigt og sejt, men i virkeligheden vil de gerne alle sammen bare have ordnede forhold."
 
Se fordomme om Vesterbro 9.08 minutter inde i filmen på www.byensblus.dk
 
Om Nørrebro:
"Lige så vel som man stemmer Konservative på Frederiksberg, så stemmer man vel Enhedslisten og SF på Nørrebro," siger en af gæsterne. Og det er ikke kun kebab de spiser på Nørrebro. "På Nørrebro spiser de i dag quinoasalat. For ti år siden var det besættere og gang i den. I dag har børnefamilierne selv fået børn, så nu skal der være stille og parcelhuse på højkant", siger en anden.
 
Se fordomme om Nørrebro 6.25 minutter inde i filmen på www.byensblus.dk
 
Kan det nu virkelig passe?
Se flere fordomme og udtalelser i filmen og se, hvor mange kokken rent faktisk kunne placere i den rette bydel på www.byensblus.dk
 

Det vidste du ikke om bygas

Ca. 300.000 københavnere laver mad på gas hver dag.
Bygassen i København er 30-40 procent CO2-neutral og laves i høj grad af københavnernes eget spildevand.
 

Kontaktinformation

Ønskes udtalelser eller interviews med planchef i Frederiksberg Forsyning, Søren Berg Lorenzen, gaschef i HOFOR, Morten Stanley, eller kokken Rasmus Kardyb, så kontakt:

Lotte Lindboe, kommunikationskonsulent i Frederiksberg Forsyning på tlf. 3076 6226 eller loli@frb-forsyning.dk

Nina Maria Klok, kommunikationsrådgiver i HOFOR på tlf. 2795 21 35 eller nimk@hofor.dk 

 
På nær så ændringer i 'Kontaktinfo' og 'Disse fordomme blev luftet om bydelene' er samme ordlyd publiceret som pressemeddelelse på HOFOR's hjemmeside den 19. september 2018.
   

Publiceret: 20-09-2018

Find os her

facebook twitter inster

Hvad synes du om denne side?