Skip til indhold
arrow_drop_down_circle

Hvordan laver man el?

Man producerer el på forskellige måder. Det kan være på et kraftværk eller et kraftvarmeværk, hvor man brænder en type brændsel af, fx

  • olie
  • naturgas
  • kul
  • ikke-bionedbrydeligt affald
  • biomasse som halm, træ og bionedbrydeligt affald
  • biogas.

Et kraftværk fungerer ved fx at brænde kul af i en kedel. Uden om kedlen løber der rør fyldt med vand under højt tryk, som brændslet varmer op. Det varme vand føres videre ind i en turbine, hvor det omdannes til damp. Dampen driver turbinen, som igen driver en generator. Generatoren producerer el, som føres til elnettet og videre til dig som forbruger. På kraftvarmeværker bliver der også produceret fjernvarme, da den varme damp føres videre til en varmeveksler, hvor varmen overføres til fjernvarmevandet. Det er der andre grupper i klassen, der arbejder med.

Energien antager altså flere former inden den bliver til el. På et kraftværk optræder energien som kemisk energi, termisk energi, kinetisk energi og elektrisk energi. Prøv at skrive ned, hvor i processen de forskellige energiformer optræder.

Brug evt. billedet og videoen på YouTube som hjælp.

Se stor version

El kan også komme fra fx

  • solenergi
  • vindkraft
  • vandkraft.

En vindmølle fungerer lidt på samme måde som et kraftværk, nemlig ved at en generator laver elektricitet. Her er det dog ikke damp, der driver generatoren. Den er monteret på møllens akse, som drives rundt af møllevingerne. En generator laver mere strøm, når den kører meget hurtigt rundt, så i vindmøllen er der en gearkasse, som øger aksens omdrejningstal mange gange. Derved kører generatoren meget hurtigt rundt og producerer strøm. Se videoen på YouTube via linket.

Elproduktion i Danmark

I Danmark er vi de sidste 20-30 år blevet rigtig gode til at lave el af vedvarende energikilder. Prøv at se her, hvordan fx elproduktion fra kul- og vindkraft har udviklet sig:

Den samlede elproduktion i Danmark har også ændret sig drastisk, og i dag kommer det meste af elektriciteten fra vedvarende energikilder:

Fordelen ved at udnytte vedvarende energikilder som sol, vind og vandkraft er, at det giver mindre CO2-udslip til atmosfæren end de ikke-vedvarende kilder som olie, kul og naturgas. Derudover er det energiformer, der aldrig slipper op. I Danmark er der nogle økonomiske fordele ved at anvende fx vindenergi, da vi tit har blæsevejr. Derudover er der politisk opbakning til brugen af vedvarende energikilder, og det er en af de vigtigste forudsætninger for den grønne omstilling.

I kan få et øjebliksbillede af elproduktionen lige nu ved at klikke på linket Elsystemet lige nu
Her kan man fx se, hvor meget CO2 en kWh el udleder og hvor meget vindmøllestrøm, der produceres lige nu.

Download Excel-ark med alle data for elproduktion i Danmark her

Kilder til graferne:

Energistyrelsen. (2016). Energistatistik 2015. København K.: Energistyrelsen. Hentet fra https://ens.dk/service/statistik-data-noegletal-og-kort/maanedlig-og-aarlig-energistatistik