Skip til indhold
arrow_drop_down_circle

NyhederNyt blødgøringsvandværk – højere vandpriser

 
Det nye vandværk skal betales over taksterne. Det er den primære årsag til, at vandprisen stiger mere end normalt pr. 1. januar 2024.
 
Siden november 2022 har alle på Frederiksberg modtaget blødgjort vand fra byens nye vandværk. Det giver kunderne en række fordele. Ud over mindre tilkalkede fliser i badeværelset og mindre tilkalkede hårde hvidevarer vil en gennemsnitsfamilie typisk kunne spare ca. 500 kr. årligt - bl.a. ved færre udgifter til rengøringsmidler, sæbe, shampoo og afkalkningsmidler. Elkedler, kaffemaskiner, vaskemaskiner og opvaskemaskiner kan opnå op til 50 % længere levetid og jo mindre tilkalkede disse maskiner bliver, desto lavere bliver elforbruget. 
 
Samfunds- og miljømæssigt er der også en gevinst. Fordi vi bruger mindre sæbe og shampoo vil det lette renseprocessen på vores renseanlæg, og det er energibesparende.
 
Forud for det blødgjorte vand blev der bygget et nyt, supereffektivt vandværk med avanceret vandbehandling, der gør blødgøring mulig. Vandværket gør desuden brug af de seneste teknologier for også fremover at kunne levere det bedst mulige drikkevand. Vandværket er derfor en investering i øget komfort, miljømæssig bæredygtighed og høj vandkvalitet – nu og i fremtiden. 
 
Da udgifter og indtægter i vandselskabet skal balancere, bliver omkostningerne indregnet i den pris, kunderne skal betale. Det betyder, at prisen på drikkevand pr. 1. januar 2024 stiger med 5,09 kr. pr. m3 inkl. moms. Den samlede vandpris indeholder desuden en vandafgift og prisen for afledning af spildevand. Prisstigningen på afledning af spildevand stiger med 2,65 kr. pr. m3. Stigningen skyldes investering i klimatilpasningsanlæg, der er med til at gøre byen robust over for skybrud.
Den samlede pris på vand stiger med 7,74 kr. til en pris på 53,70 kr. pr. m3 fra årsskiftet. Prisen ligger stadig lavere end prisen for en dansk gennemsnitsfamilie på 76,99 kr. pr. m3(kilde: Danva – baseret på 2022-priser).
 
Hvad betyder det for dig?
Hvor meget du kommer til at betale, afhænger af dit personlige forbrug, men her er et par vejledende eksempler. Priserne er inklusive moms, afgifter og et abonnement for vandmåleren på 370 kr. årligt:
 
For 2 personer i en lejlighed med et samlet årsforbrug på 80 m3 stiger prisen på den samlede betaling fra 4.047 kr. til ca. 4.666 kr. Det er en stigning på 619 kr. 
For 4 personer i en villa med et samlet årsforbrug på 160- m3 stiger prisen på den samlede betaling fra  7.724 kr. til ca. 8.962 kr. Det er en stigning på 1.238 kr.
 
Er du en erhvervsvirksomhed med et vandforbrug på over 500 m3, skal du huske at der er mulighed for at få rabat på vandforbruget.
 
Vi har valgt at fortælle om prisstigningerne i så god tid som muligt af respekt for, at det kan betyde en del for vores kunder, når deres omkostninger til vand stiger mere end normalt. Vær opmærksom på, at det er de forventede og ikke de endeligt godkendte priser for 2024. De endelige priser bliver meldt ud ved årsskiftet. 
 
 
   

Publiceret: 09-11-2023