Skip til indhold
search
arrow_drop_down_circle

Luk for anlægget om sommeren

Flertallet af danskerne lukker ikke for deres fjernvarmeanlæg om sommeren - eller gør det forkert.
Det er penge og CO2 ud i atmosfæren. Lidt ligesom, hvis ens bil kørte i tomgang henover sommeren. Det skader klimaet og koster penge - til ingen verdens nytte.

Sådan gør du
1. Luk for håndtaget eller ventilen, så det står på tværs af røret - så der ikke sendes varme rundt til fx radiatorer.
2. Skru helt ned for pumpen - hvis du slukker helt, er der en lille risiko for at pumpen ikke kan starte igen.
3. Sådan. Nu har du sparet 300-800 kr. om året (lejlighed / hus).  

Du kan også se hvordan du skal gøre:

Hvis du har en fugtig kælder

Hvis du normalt har varme på i kælderen for at undgå fugt, skal du ikke sommerlukke. Så er det bedre at lukke radiatorerne i stueetagen og skrue ned for radiatorerne i kælderen. Med mindre du har fundet en anden måde at affugte kælderen på. 

Hvis du har dug på vinduerne, har du sandsynligvis problemer med fugt. Så er det vigtigt med ventilation, fx kan du bruge vinduesventiler og udsugning. Hvis du har mindre problemer med fugt, kan du nøjes med at lade udsugningen køre om natten vha. et døgnur. Moderne ventilatorer er både lydsvage og bruger meget lidt strøm - fx 8 watt.

Hvornår skal du åbne igen? Når du fryser (!).
Typisk i midten af september eller i starten af oktober. Det afhænger også af, hvor godt isoleret din bolig er. Nogle åbner tidligt for at få ram på fugt i kælderen - august kan være ret fugtig.

Se mere på sommerluk.dk

Hvis du bruger 20. min. mere, kan du spare 200-700 kr. mere - hvert år

Denne fidus gælder ikke, hvis du har en udeføler på ydersiden af muren (et vejrkompenseringsanlæg). Så justerer føleren anlægget automatisk.
Du skal dog stadig sommerlukke, ellers tænder varmeanlægget om natten.

15. marts: Du lukker halvt. Men kun hvis du ikke har udeføler, og hvis marts er mild uden nattefrost: Så kan du skrue fremløbstemperaturen på anlægget ned til 35-45 grader. Skriv ned hvad fremløbstemperaturen stod på før - den kán dog være lav, hvis udetemperaturen var høj, da du tændte om efteråret. Hvis bygningen er dårligt isoleret, skal du nøjes med at skrue ned til fx. 45-55 grader.

15. maj: Du lukker helt - se øverst på siden.
15. september: Du tænder igen - se øverst på siden. Og stiller temperaturen til enten 35-45 grader eller 45-55 grader afhængig af isoleringen.

15. november: Når nattefrosten er tilbage, stiller du fremløbstemperaturen til det, den stod på sidste vinter - ca. 50-65 grader. 50 grader hvis din bolig er godt isoleret. Og 65 grader hvis din bolig er dårligt isoleret. Hvis du har udeføler på (vejrkompenseringsanlæg), så indstilles fremløbstemperaturen automatisk, dvs. du skal ikke pille ved den.

Til lykke - du har sparet 200-700 kr. om året (lejlighed / hus). Oveni de 300-800 kr. øverst på siden.

Find os her

facebook twitter inster

Hvad synes du om denne side?