Vi lukker for bygassen i 2030
Vi har udført en grundig analyse, og den peger entydigt på, at den eneste løsning er at lukke for bygassen. Vi ved, at mange af vores gaskunder er glade for bygassen og vi forstår, hvis de bliver kede af beslutningen. Derfor har vi planlagt det, så der er seks år til at spare op og finde en anden løsning Vi får færre og færre kunder år for år – fx har vi mistet 20 procent af vores kunder de seneste 5 år. Vi har desuden et ledningsnet, der trænger så meget til renovering, at det vil komme til at koste op til 1 mia. kr. og vil betyde, at vi skal grave store dele af Frederiksberg op i løbet af en årrække. Alt i alt er vi nået til et punkt, hvor det ikke længere giver økonomisk mening at drive bygasselskabet.
Hvis du har spørgsmål i forbindelse med, at der bliver lukket for bygassen i 2030, er du velkommen til at ringe eller sende en mail. Det kan også være, du kan finde svar på dit spørgsmål nedenfor:
Hvordan kan I være sikre på, at det er den rigtige beslutning at lukke Frederiksberg Bygas?
Vi har udført en omfattende analyse, der tydeligt viser, at det ikke er en hensigtsmæssig løsning at køre bygasselskabet videre. Især er økonomien afgørende for beslutningen.
Siden 2018 er antallet af kunder faldet med knap 20 procent, og vi forventer, at tendensen fortsætter. Over tid vil der være færre og færre kunder til at betale for at vedligeholde et gammelt ledningsnet, der står over for at skulle renoveres. Det vil blive dyrere og dyrere for den enkelte kunde, og det er ikke en langtidsholdbar selskabsmodel.
97 procent af gasforbruget er forsvundet, siden forbruget var på sit højeste. Dvs., at salget i dag er på tre procent af, hvad det var, da gasforretningen var størst – dengang kunderne også brugte bygas til opvarmning og industrielle formål.
Hvad betyder det for mig som kunde?
Det betyder, at du fra 2030 ikke længere kan blive forsynet med bygas på Frederiksberg. Alle, der anvender bygas på Frederiksberg til eksempelvis madlavning, må finde et alternativ.
Vi har lavet en oversigt over, hvad du som bygaskunde på Frederiksberg bør være opmærksom på. Den finder du på hjemmesiden
Hvad kommer der til at ske nu?
På den korte og mellemlange bane er alt, som det plejer.
Vi lukker for bygassen i løbet af 2030. Vi er i gang med detailplanlægningen nu og orienterer løbende, når der er nyt at fortælle.
Vi lukker for bygassen områdevis – det er ledningsnettets opbygning, der definerer et område. Det er den rigtige måde at lukke på.
Senest 24 måneder inden vi stopper gasforsyningen til din adresse, modtager du et opsigelsesbrev fra os.
Der kan være undtagelser, hvor du vil få et kortere opsigelsesvarsel, og hvor bygasforsyningen vil stoppe før 2030. Hvis forsyningen bliver bedt om at fjerne en gasledning for at gøre plads til nye anlæg, fx hvis vores ledninger er placeret i jorden efter gæsteprincippet, vil ledningen ikke blive omlagt. En omlægning er en tung investering, der ikke harmonerer med den nuværende situation, hvor der lukkes for bygassen i 2030. Det vil i så fald betyde et farvel til bygas for de kunder, der hidtil har været forsynet fra ledningen. Skulle det ske, vil vi i så god tid som muligt have tæt dialog med de berørte kunder.
Du kan følge med på hjemmesiden.
Hvor meget kommer det til at koste for mig som kunde?
For nogle bygaskunder vil omkostningerne ved at få en ny forsyning være tjent ind efter få år pga. de sparede abonnementsomkostninger til bygas. For andre vil besparelsen først være tjent ind efter en længere årrække. Der kan derfor ikke besvares entydigt, da der er mange faktorer, der spiller ind, fx
- hvor meget VVS’erens arbejde koster
- hvad dit nye komfur koster
- om du blot skal have trukket el fra din eltavle, eller om du har behov for flere faser for at få installeret et andet komfur.
Er du en af dem, der allerede har erstattet gaskomfuret med et elkomfur, men ikke har fået fraskåret gassen, så kan du spare udgiften til fraskæring fra 2028.
Kan jeg overgå til flaskegas?
Hvis du fremover ønsker at anvende flaskegas, skal du kontakte Sikkerhedsstyrelsen for at få en godkendelse til den nye gasinstallation. Du kan kontakte en VVS’er eller en energirådgiver for en vurdering af dine muligheder, som også kan hjælpe med kontakt til Sikkerhedsstyrelsen.
Jeg står over for at få etableret eller renoveret et gasstik - hvad nu?
På baggrund af beslutningen om at afvikle gasselskabet på Frederiksberg er det ikke længere muligt at få etableret et bygasstik. Hvis dit gasstik står over for at skulle renoveres, vil vi opfordre dig til at finde et alternativ til din gasforsyning. Beslutter du dig for at renovere dit gasstik, skal du være opmærksom på, at det er dig, der som kunde, skal betale for renoveringen. Du finder vores leveringsbestemmelser for gas på hjemmesiden.
Jeg ønsker ikke længere at have bygas - hvad skal jeg gøre?
Proceduren er helt, som den plejer. Du bestiller et autoriseret VVS-firma til at tage måleren ned og aflevere den hos os hvorefter de anmelder til Sikkerhedsstyrelsen, at de har lukket dig som gaskunde. Herefter afsluttes dit kundeforhold. Du kan læse mere nederst på siden Gas - flere priser
Jeg ønsker ikke længere at have bygas. Skal jeg betale for at blive frakoblet, hvis det ender med, at I lukker for bygassen?
Hvis du ønsker at blive afkoblet gasforsyningen inden du modtager en opsigelse fra os, skal du, som hidtil, selv betale for det.
Det vil sige, at indtil 2028 betaler du for afkoblingen, og efter 2028 er det gratis for ejeren af din bygning at få afkoblet stikket til ejendommen.
Årsagen til, det bliver gratis efter 2028, er, at vi ikke kan opkræve penge for fraskæring, når vi har opsagt kundeforholdet.
Alle gasmålere skal nedtages af en autoriseret VVS’er og indleveres til Frederiksberg Forsyning. Udgiften hertil afholdes af kunden selv.
Proceduren for afkoblinger er som den plejer og fremgår af vores leveringsbestemmelser. Prisen findes på hjemmesiden Gas - flere priser
Er I ikke forpligtede til at forsyne Frederiksberg med bygas?
At stoppe gasforsyningen er i overensstemmelse med vores leveringsbestemmelser, hvor der står:
"3.2.1 Selskabet er til enhver tid berettiget til at afbryde forsyningen – midlertidigt såvel som permanent."
Du finder vores leveringsbestemmelser for gas på hjemmesiden.
Kan I ikke finde pengene til at drive gasforsyning et andet sted?
Hvad angår at drive bygasforsyning er vi underlagt hvile i sig selv-princippet. Frederiksberg Bygas som selskab må hverken generere overskud eller underskud. Vi skal kunne drive bygasforsyningen med de indtægter, vi får via taksterne.
Kan jeg få bygas fra HOFOR i stedet?
HOFOR må ifølge reglerne på området kun operere på områder inden for egne ejerkommuner. Derfor kan HOFOR ikke drive bygasforsyningen på Frederiksberg.
Jeg vil gerne klage?
Du skal i første omgang sende en skriftlig klage til Frederiksberg Forsyning, enten som brev til Frederiksberg Forsyning, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F, eller mail til Service@frb-forsyning.dk
Din sag kan kun blive behandlet ved andre klageinstanser, hvis du først har klaget skriftligt til Frederiksberg Forsyning og ikke har fået medhold i din klage.
Har du har en generel klage i forbindelse med lukningen af Frederiksberg Bygas A/S, eksempelvis over rimeligheden af opsigelsesvarslets længde eller pris- og leveringsvilkår generelt, rettes klagen efterfølgende til Forsyningstilsynet.
Kompenserer I mig økonomisk?
Vi kan desværre ikke kompensere vores bygaskunder. En kompensation skulle betales af Frederiksberg Bygas, og derfor hentes via taksterne fra den resterende kundegruppe. En kompensation ville derfor ikke være i overensstemmelse med hvile-i-sig-selv-princippet, hvor priserne skal holdes så lave og så stabile som muligt. Det er ikke lovligt, at bygasselskabet giver tilskud til de enkelte kunder.
Hvornår får jeg at vide præcis, hvornår I stopper med at levere gas til mig?
Vi lukker for bygassen områdevis af praktiske årsager. Vi arbejder på en detaljeret plan.
Senest 24 måneder inden vi stopper gasforsyningen til din adresse, modtager du et opsigelsesbrev fra os.
Der kan være undtagelser. Fx hvis forsyningen bliver bedt om at fjerne en gasledning for at gøre plads til nye anlæg, så vil ledningen ikke blive omlagt. Bliver du forsynet fra en sådan ledning, så stopper gasforsyningen. Varsling på 24 mdr. inden kan formentlig ikke efterleves men vi vil selvfølgelig orientere vores kunder så tidligt som muligt.
Vil bygaskomfurer virke under strømafbrydelser, og har sådanne overvejelser i givet fald indgået i forbindelse med beslutningen?
I tilfælde af nedbrud af elforsyningen eller ved strømafbrydelser vil Frederiksberg Forsyning kunne levere bygas, så det ville ud fra et hensyn om forsyningssikkerhed være en fordel med flere energityper til borgerne. Men det er kun de kunder, der har bygas, der oplever den fordel, så det kan i sig selv ikke forsvare, at vi opretholder en forsyning med bygas på Frederiksberg.
Link til pressemeddelelse (fra 26. september 2024)
Har du spørgsmål, kan du kontakte Kundeservice på mail.
Du kan også ringe 38 18 50 00 i vores åbningstid.
Se hvad du skal gøre, inden din forsyning stopper i 2030.
See press release in English: No more town gas in Frederiksberg from 2030