Skip til indhold
arrow_drop_down_circle

Blødt vand på Frederiksberg i 2022

Til oktober får alle på Frederiksberg blødt vand i hanerne. Det er betydeligt blødere end det vand, du får i dag, som er kategoriseret som meget hårdt vand på >30 DH (tyske hårdhedsgrader og et udtryk for, hvor meget kalk, der er i vandet.). Det bløde vand har en hårdhed på 8-12 DH kategoriseret som middelhårdt vand, hvilket udløser alle nedenstående fordele. Bliver vandet <8 DH = blødt vand risikeres korrosion dvs. rør, der bliver utætte, hvis kalkbelægninger helt fjernes. De allerfleste kan ikke smage forskel på hårdt og blødt vand, og for dem der kan, er forskellen marginal.  

Der findes ingen kvalitetskrav til hårdheden, og hårdt vand er ikke usundt, men det er skadeligt for installationer og apparater, der kalker til og får kortere levetid. Derfor er blødt vand bedre for miljøet, og i 2019 blev der indgået en aftale om at bygge et nyt vandværk, der kan blødgøre vandet, på forsyningens grund på Stæhr Johansens Vej.

 

Hvad er fordelene ved blødt vand?

Bortset fra hårdhedsgraden ændrer vandkvaliteten sig ikke, men det giver en række fordele:

• Dine og vores installationer og varmtvandsanlæg bliver mere effektive - og får længere levetid.

• Dine rør bliver mindre tilkalkede, og mindre tilkalkede rør giver større vandtryk.

• Når du bruger mindre energi, så betyder det også et mindre CO2-udledning.

• Du bruger mindre tid på at fjerne kalk fra fx brusekabine, bruserhoved, elkedel og toilet.

• Du får blødere tøj efter vask - uden at du behøver at bruge tørretumbler eller skyllemiddel.

• Nogle oplever, at blødt vand er blidere ved hud og hår.

• På renseanlægget skal der fjernes mindre fosfor (fra rengøringsmidler og sæbe) fra spildevandet.

 (Kilde: HOFOR m.fl.)

 

Gode råd til dig, når du får ”blødt” vand

Dit anlæg: Indstil til 8-12 DH (middelhårdt vand).

Afkalk dine maskiner og haner, så de er klar til blødt vand: Både vaskemaskine, opvaskemakine, kaffemaskine, elkeddel, haner, brusehoved toilet m.m. har godt af at blive afkalket efter år med meget hårdt vand.

Du kan købe afkalkningsmiddel til dine maskiner og haner, men ganske almindelig citronsyre fungerer også ganske fint – du hælder citronsyre/afkalkningsmiddel direkte i sæbebeholder eller keddel og kører et almindeligt program. Herefter er du klar til blødt vand, og du vil opleve, at der går meget lang tid før du igen skal afkalke. Det samme gælder, når du afkalker haners perlator, brusehoved og toiletkumme.

Din opvaskemaskine: Indstil maskinens blødgøringsanlæg (hvis den har et) til middelhårdt vand 8-12 DH -gøres typisk under indstillinger. Bruger du multitabs, burde det ikke længere være nødvendigt at tilføre salt og afspændingsmiddel til maskinen, da det meste kalk allerede er fjernet fra vandet.

Din vaskemaskine: Mange nye vaskemaskiner har automatisk dosering, så du ikke behøver at tænke over, hvor meget vaskemiddel du skal bruge. Har du ikke automatisk dosering, skal du dosere vaskemiddel efter 8-12 DH (middelhårdt vand). Skyllemidel burde ikke længere være nødvendigt for et lækkert blødt resultat.

Bad og hårvask: Blødt vand vil måske føles blidere ved din hud og dit hår. Du skal bruge mindre sæbe, end du er vant til, og måske er hårbalsam ikke længere nødvendigt. Bruger du for meget sæbe vil du opleve, at det er sværere at skylle sæben af/ud. Mindre sæbe – mindre vandforbrug – godt for dig og miljøet.

Hvad koster det?

Det er i første omgang en omkostning, men i det lange løb kan det betale sig for kunderne og for miljøet. Den samfundsmæssige gevinst er på 1,5 kr. - 8,5 kr. pr. m3. Gevinsten er størst, hvor vandet er hårdest - fx på Frederiksberg.

Vores beregninger indikerer, at en gennemsnitsfamilie kan forvente en stigning på vandpriserne på 200-300 kr. årligt. Det skyldes især udgiften til blødgøringsanlægget.

Til gengæld vil en gennemsnitsfamilie typisk kunne spare ca. 500 kr. årligt ved bl.a. et lavere elforbrug, færre udgifter til rengøringsmidler, sæbe, shampoo og afkalkningsmidler - samt ca. 50 % længere levetid på elkedel, kaffemaskine, vaskemaskine og opvaskemaskine.

Klik på billedet nedenfor for at se illustrationen af det nye vandværk som pdf.

Om vandværket
• Som noget helt unikt indgår et varmepumpeanlæg i vandværket. Varmepumperne skal trække energi ud af drikkevandet og sende varmen videre ind i fjernvarmesystemet. På den måde udnyttes en lokal energikilde, og vi minimerer fjernvarmeforsyningens afhængighed af bl.a. biomasse.

• Desuden bliver der tilføjet supplerende moderne teknologi, som styrker processen med at rense vandet. Og der bliver tilføjet en såkaldt trykstødssikring, som er med til at holde et stabilt vandtryk, hvilket igen er med til at minimere risikoen for brud på rørene.

 

 

Se pdf med illustration af blødgøringsprocessen ved at klikke på billedet nedenfor.

I blødgøringsanlægget fældes kalken på sand ved hjælp af lud, der hæver pH-værdien. Derefter tilsættes CO2, så pH-værdien bliver neutral igen.

Virtuelt besøg i det nye vandværk

Se video

Se video

Fakta om Frederiksbergs vand

Til Erhverv: Brug for kalkpellets?

 

Find os her

facebook twitter inster