Skip til indhold
arrow_drop_down_circle

Klassisk risalamande med mandler og kirsebærsovs

Ris til forskellige typer af grød var gammelkendt i 1800-årene. I kogebøgerne optræder et væld af spændende desserter fremstillet på grundlag af risengrød og ikke sjældent sammen med mandler.
 
”Ris à l'amande” dukkede dog først sent op i 1800-årene, men det blev den, der overtog pladsen for den traditionelle julerisengrød med kaneldrys. Retten er formentlig pæredansk på trods af det franske navn, som er typisk for årene lige før og lige efter 1900. Opskriften her er fra den udgave af den berømte Madam Mangors kogebog, som udkom 1890.

Ingredienser

60 g grødris
¼ l mælk
½ stang vanilje
100 g hakkede, smuttede mandler
2 spsk. sukker
60 g smeltet smør
8 blade husblas
1 glas hvidvin eller hedvin
1 l piskefløde

Sådan gør du

Risengrynene koges med mælken og den flækkede halve stang vanilje, i ca. ½ time under stadig omrøring, til en tyktflydende grød.
 
De hakkede mandler røres i med sukker og smeltet smør. Massen afkøles.
 
Imens udblødes husblassen i koldt vand, bladene tages op, og det overskydende vand knuges af. Vinen varmes forsigtigt. Den tages af varmen, og husblassen opløses i den. Vinen røres nu omhyggeligt i risengrøden.
 
Fløden piskes godt stiv og vendes forsigtigt i grøden, der nu stilles koldt i den skål, den skal serveres i. Den bør køle mindst et par timer, før den spises med en kraftig, kold kirsebærsovs.